Nieuws 

Een idee krijgen van onze vereniging. Lees onze nieuws items over onze leden, mijlpalen en evenementen.

ITGilde Lid Uitgelicht: Mark Olie

jan 5, 2021 | ITGilde leden uitgelicht

Mark Olie is senior DEV/OPS Linux (RHCE) Engineer / Developer (BASH/PYTHON/C/C++) én sinds 2014 lid van ITGilde. Pieter Izeboud in gesprek met Mark.

Mark Olie ITGilde lid

Je bent al sinds 2014 lid van ITGilde. Vertel eens, hoe is dat zo gekomen?

Ja, ik ben lid geworden ergens in 2014 en ik heb toen lid nr 11 toebedeeld gekregen, dus er waren er slechts 10 voor mij.

In die tijd zat ik bij een werkgever op basis van een elite contract wat inhield dat ik 70% van mijn uurtarief zelf hield ten tijde van opdracht en dat ik een basissalaris had in tijden van geen opdracht. Op een gegeven moment dacht ik als ik toch al zelf het grootste deel van het risico loop van opdracht/ geen opdracht, waarom zou ik dan niet volledig gaan freelancen? Nou regelde deze werkgever natuurlijk ook wel andere zaken zoals een lease auto, verzekeringen, pensioen maar toch dacht ik dat 30% toch wel veel was.

Eigenlijk speelde ik al langer met het idee om volledig te gaan freelancen, maar in 2014 heb ik – met een kleine aansporing van ITGilde – de stap gemaakt, en binnen een maand ben ik gaan freelancen en mijn eerste opdracht gekregen.

ITGilde zat dus echt nog in de opstartfase en in die tijd boden we Red Hat certificeringstrajecten aan in de avonduren, was jij daarbij?

Nou ik heb de lessen voor dat traject nét gemist, maar ik heb wel meegedaan aan het examen. Het eerste examen heb ik met een perfect score gehaald van 300/300. Toen zei Pieter, nou dan kun je vanavond over een uur of 2 ook wel de volgende doen. Maar dat vond ik wat ambitieus en die heb ik een week later gedaan, ook weer met een mooie score van 286/300. Maar ik had ook al ruim 10 jaar ervaring in het vak op het moment van certificeren, dus het was geen verrassing dat ik het zou halen. Alleen, dat ik het zó mooi zou halen was wel een leuke verrassing.

Wat brengt ITGilde jou?

ITGilde levert mij goed contact op met gelijkgestemde freelance Unix collega’s, die ook daadwerkelijk ondernemers zijn. Het geeft me de mogelijkheid om te kunnen sparren met gelijkgestemde ondernemers en vakgenoten wat mij ideeën oplevert op het verschillende gebieden. Dat kan ook heel praktisch zijn zoals verzekeringen en bedrijfsstructuren. Ik vind het leuk om in contact te zijn met vakgenoten die ondernemer zijn en dingen ondernemen.

Bovendien, in de afgelopen 6 jaar zijn al mijn opdrachten door ITGilde geregeld. Op mijn allereerste opdracht na, en daarvan heb ik nog steeds spijt. Achteraf heeft mij dat uiteindelijk iets van 30% uurtarief gekost en dat was precies het bedrag wat ik betaalde aan mijn vorige werkgever. Alleen moest ik dan nu als zelfstandige nog eens mijn eigen spullen regelen zoals auto, verzekeringen etc..

Maar weet je, wanneer andere recruiters mij benaderen voor een opdracht dan delen ze nooit de klantnamen, bieden ze slechte contracten, en is het uurtarief zo-zo. Deze ervaring heb ik bij ITGilde nooit. Ik heb fantastische contracten, goed uurtarief met een kleine marge voor ITGilde zelf.

Je hebt een training presentatie skills via ITGilde gevolgd, hoe heb je dat ervaren?

Dat was heel leuk om te doen, al was dat héél ver uit mijn comfort zone. Ik heb er heel veel van geleerd, en inderdaad dit soort dingen zijn leuk om te doen. En ik heb er ook zeker wat aan gehad in die zin dat ik presenteren en interviews geven zoals deze niet meer eng vind eigenlijk.

Hoe heb je de borrels en andere activiteiten ervaren?

De activiteiten vind ik ook hartstikke leuk, al waren er dit jaar wat minder activiteiten gezien de omstandigheden in 2020. Maar de andere jaren was het verschrikkelijk leuk want je ziet de actieve ITGilde leden vrijwel bij alle borrels en zo kun je even bijpraten met je collega’s zo van ‘Welke klant zit je nu en hoe is het daar?’ en ‘Welke vakkennis ligt nu goed in de markt om te gaan bijscholen?’

Ik kan jouw bestempelen als iemand die zeer actief bijdraagt aan ons motto ‘Samen Sterker, Beter en Slimmer’. Zo heb je een klant ondergebracht bij ITGilde, en dat heeft jou ook extra omzet opgeleverd.

Ja, klopt. Ik zat toen bij een klant die een van hun klanten wilde opzeggen, omdat dit niet meer paste bij de richting van het bedrijf. Mij werd om advies gevraagd wie een goede Linux partij zou zijn om de service over te nemen en ik heb natuurlijk ITGilde voorgedragen als overnamepartij.

Uiteindelijk hebben 5 ITGildenaren werk gekregen uit deze nieuwe klant, en op een gegeven moment is er zelfs een bedrijf geboren uit dit initiatief.

Vertel eens over je initiatief om ITGildenaren te voorzien van technische hulpmiddelen.

Ja graag! Ik ben bezig een cloud omgeving voor ITGilde te bouwen waarop in principe ieder ITGilde lid 1 of 2 Virtual Machines kosteloos kan hosten. Mijn bedoeling is dat ITGildenaren hier zo enthousiast over zijn dat zij hun klanten hierover benaderen. De ITGilde collega’s dragen bij aan het verder professionaliseren van deze omgeving die vervolgens commercieel ingezet kan worden buiten ITGilde.

Het plan is om 1 februari live te gaan en een paar ITGilde ondernemers uit te nodigen voor een preview.

Wat is volgens jou belangrijk voor een freelancer in het Linux/Open Source vakgebied voor de toekomst?

Zorg dat je altijd blijft leren en bijscholen want IT staat niet stil en jij moet dat dus ook niet doen, want dan zit je heel snel zonder opdracht. In de periode dat je op een opdracht zit, is het belangrijk om niet alleen bij te leren wat de klant van je verlangt.

Je zult up-to-date moeten blijven met de nieuwste kennis, anders zul je op het moment dat je weer beschikbaar bent als een speer moeten bijscholen, en loop je het gevaar lang zonder opdracht te zitten.

Het is jammer als je dat overkomt, dus zorg dat je je blijft bijscholen. En ITGilde kan misschien voor sommigen wel de aanjagende factor hiervoor zijn.

Sinds een half jaar organiseren we ITGilde Gurus sessies, hoe heb je deze ervaren?

Super leuk, al heb ik vanwege drukte bij mijn huidige klant helaas maar één sessie live bij kunnen wonen. Van de overige sessies heb ik de opnames bekeken, en het zijn echt gewoon interessante klassen om te volgen.

Je bent ook lid van het ITGilde broodfonds, waarom?

Het broodfonds ben ik ingestapt vanwege alle verhalen uit het veld van andere broodfonds leden die al in een broodfonds zaten, maar naar het ITGilde broodfonds wilden. Ook verhalen van IT-ers die dachten goed verzekerd te zijn met een AOV verzekering, maar die wanneer ze met langdurige ziekte te maken hadden niet uitgekeerd kregen, want IT-ers werken toch met hun hoofd… Dus je vergaat van de pijn maar je moet eigenlijk doorwerken want er wordt niet uitgekeerd.

Over het ITGilde broodfonds ben ik enthousiast over geworden want je wordt beoordeeld door collega’s. Het broodfonds is gebaseerd op vertrouwen en niet op winst maken. Andere broodfonds leden beoordelen of er uitgekeerd wordt en omdat ze zelf ook IT-er zijn weten ze precies hoe het is. En wat ik ook fijn vind, is dat mocht je in de ongelukkige situatie terecht komen om aanspraak te moeten doen op het broodfonds, dan is gebleken dat er een grote hoeveelheid sociale interactie hieruit voortvloeit die echt geweldig is.

Als ik niet al verkocht was, dan zou ik het na dit verhaal zéker zijn.

Allerlaatste vraag, wat zou jij de Linux/Open Source professional die twijfelt om zich bij ITGilde aan te sluiten willen aanraden?

Nou als tip voor de twijfelaars heb ik: Kijk naar wat je ITGilde denkt te bieden, en ook wat je graag eruit haalt. Want ITGilde heeft veel te bieden, ik ben tenslotte al 6 jaar lid.

Verwoord vooral hardop voor jezelf en de ITGilde recruiters wat jij graag uit je lidmaatschap zou willen halen en bedenk voor jezelf wat voor jou het belangrijkste is om lid te blijven, niet te wórden.

0 reacties

Plan je afspraak:

ITGilde Cooperative

Laan van Kronenburg 14, 1183 AS Amstelveen

020 3690256

info@itgilde.nl