ITGilde Lid Uitgelicht: Paco Bernabé

Paco Bernabe is Senior DevOps & Cloud Consultant en sinds oktober 2020 zelfstandig professional en lid van ITGilde Coöperatie. Pieter Izeboud maakt kennis met deze 1e Azure expert binnen ITGilde.

Hoe ben je met ITGilde in contact gekomen Paco?

Alweer een tijd terug toen bij SURFsara werkte, heb ik een aantal mensen leren kennen die daar als zelfstandigen professionals werkten en lid waren van de ITGilde coöperatie. Later, ergens in 2015 werd er op het ITGilde kantoor een cursus Open Stack georganiseerd en tijdens die sessies heb ik nog meer leden ontmoet. Sindsdien had ik altijd wel in mijn hoofd, misschien ga ik ooit ook ZZP-er worden en dan kan deze club wel eens interessant zijn om bij aan te sluiten.

En dat is dus gebeurd, waarom ben je zelfstandig professional geworden?

Ja precies, ik was tot en met 2018 in vaste dienst bij SURFara. Ik had een hele leuke baan waarin ik veel deed met private cloud en OpenStack, maar ik wilde meer doen met public cloud, in het specifiek met Azure of met AWS. In mijn zoektocht kwam ik het consultancy bedrijf Devoteam tegen en zij hebben mij de mogelijkheid gegeven om meer ervaring op te doen met public cloud. Dit was echt een bewuste stap om binnen 2-3 jaar toe te werken naar hoofd consultant binnen de organisatie, of met de opgedane ervaring ZZP-er te worden. En dat laatste is gebeurd, sinds oktober 2020 ben ik nu zelfstandig professional.

Wat sprak je zo aan om zelfstandig ICT professional te worden?

Het is niet een snelle beslissing geweest om de overstap naar zelfstandige te maken. Bij mijn vorige werkgever deed ik veel ervaring op in public cloud binnen verschillende interessante projecten, maar ik was natuurlijk wel afhankelijk van de projecten die mijn werkgever kreeg.

Als zelfstandige heb je meer flexibiliteit waardoor de kansen op een interessant project is groter omdat je zelf kunt kiezen welke projecten je aanneemt. Daarnaast heb je een grotere vrijheid om meerdere sectoren te leren kennen en daarbij kun je je hele sociale netwerk inzetten om een gepaste klus te vinden, en te werken in verschillende teams. Ook wist ik dat LinkedIn vol zit met recruiters met aanbiedingen van interessante klussen.

Wat goed zeg, en waarom besloot je je ook meteen aan te sluiten bij ITGilde Coöperatie?

Tja, ook al kende ik al een stuk of 5 leden vanuit een van mijn vorige banen, ik wilde graag lid worden om de mogelijkheid te hebben met andere, ervaren superieuren te werken. En ook, ik heb zelf geen ervaring als ZZP-er, maar de andere leden wel dus ik kan van hun ervaring leren hoe zij bepaalde zaken aanpakken en regelen als ICT-ondernemer.

In de eerste 4 maanden dat je bezig was als zelfstandige werkte je meteen aan een mooie klus bij een toonaangevend bedrijf. En direct daarna je volgende opdracht bij weer een mooi A-merk. Allebei klussen op het gebied van Azure?

Klopt, bij beide opdrachten ben ik bezig geweest met Azure, met gebruik van Azure DevOps. Het ene project betrof een migratie binnen Azure, het andere naar Azure.

Waarom vind jij public cloud interessant?

Ik kom uit een wereld van data center en ik was daarin gewend te werken als typisch sysadmin met infrastructuur en operations, en dat vond ik mooi. Maar op een gegeven moment wilde ik niet alleen infrastructuur doen maar wilde ik me meer bezighouden met het ontwikkelen van systemen en het uitrollen van applicaties. Met het klassieke model van het data center is dat een beetje moeilijk om te doen want dan ben je bezig met andere type taken zoals onderhoud van de servers en de systemen.

Door te werken in de public cloud ben je minder tijd kwijt aan dagelijkse onderhoudsactiviteiten, want het is heel makkelijk om te onderhouden en veel van de verantwoordelijkheden zijn in handen van de leverancier. Hierdoor komt tijd vrij voor andere werkzaamheden, bovendien bestaan binnen de public cloud minder hindernissen om applicaties uit te rollen.

De kennis van public cloud is een must, zeker als je tegenwoordig als ICT zelfstandige een klus wil krijgen. Dat zie je ook aan de ontwikkeling die de certificering van EX200 en EX300 (EX294 vanaf Red Hat 8) hebben doorgemaakt. Vanaf Red Hat 8 EX200 heeft een grotere focus op containers en EX294 gaat het puur over Ansible. Daaruit kun je opmaken dat het belangrijk is om kennis te hebben van automatiseren en met private cloud, in dit geval met Kubernetes of OpenShift.

Je bent begonnen in open source, hoe heb je de overstap gemaakt naar Azure want dat is niet 100% open source?

Ik ben in 2004 begonnen met werken in open source met CentOS, RedHat en vanaf 2015 met OpenStack. En mijn overstap naar het consultancy bedrijf Devoteam was heel bewust om werkzaam te worden in AWS of Azure. Al snel kwam ik op een hybride project waarbij ik mijn Linux kennis kon inzetten en tegelijkertijd mijn collega’s kon helpen die veel meer ervaring met Azure hadden.

Je bent enthousiast over Azure cloud, is dit een interessante markt voor ICT-zelfstandigen denk je?

Nou zeker! Er zijn veel kansen binnen Nederland. Ik denk dat Azure de #1 private cloud in Nederland is. Toen ik begon met het zoeken naar een opdracht heb ik binnen LinkedIn 4 zoekagenten in LinkedIn geactiveerd omdat ik het aantal aanvragen voor Azure, AWS, OpenShift of Google Cloud platform wilde weten. Ik kreeg minstens 15 resultaten per dag voor Azure, een stuk minder voor AWS en een enkeling voor de andere termen.

“De typische sysadmin taken liggen steeds meer in public cloud op het gebied van automatiseren en DevOps.”

De typische taken van sysadmin die te maken hebben met de kernel en services binnen Linux, die dagen zijn voorbij. Er zijn natuurlijk nog steeds mensen die dat moeten doen, maar de banen/werkzaamheden van sysadmins liggen nu en in de toekomst hebben te maken met containers, public en private cloud en automatiseren. Binnen public cloud kun je verschillende rollen bekleden op gebieden van Data, DevOps, Security en Ontwerp maar geen van de rollen zijn puur ontwikkelaars, je hoeft hier geen klassieke ontwikkelaar te zijn.

Je hebt een indrukwekkend rijtje met Azure certificeringen, hoe heb je je daarop voorbereid?

Ja klopt, ik heb nu de certificeringen van Azure Fundamentals, Azure Data Fundamentals, Azure Administrator, Azure Developer, Azure Architect, Azure DevOps en Azure Security Engineer. En ik ben nu bezig met het voorbereiden voor de examens van Azure Data Engineer.

Ook al heb ik sinds 2018 veel ervaring in projecten opgedaan, je moet je toch voorbereiden met een cursus op de examens om gecertificeerd te worden. Dus ik ben begonnen met een aantal Azure cursussen te volgen op linuxacademy.com. Maar toen sprak ik met een collega en hij zei dat Microsoft Learn alle modules aanbiedt die je nodig hebt voor je examen. Dat zijn geen video’s maar modules die je volgt en tegelijkertijd opdrachten om hands-on ervaring op te doen in labs. De cursus is gratis, inclusief 10 Labs per dag. Voor sommige labs heb je een abonnement nodig, maar het grootste gedeelte van de beschikbare middelen is dus gratis, of met minimale investering beschikbaar.

De examens zijn ook niet zo duur, de verschillende Fundamentals certificeringen kosten 99 euro per examen. En de Associate en Expert certificeringen kosten 165 euro per examen. Daarnaast organiseert Microsoft meerdere challenges per jaar waarmee je een voucher voor een examen kunt ontvangen. In een challenge volg je een aantal modules waarin je weer nieuwe kennis opdoet en soms ontvang je vouchers om examens te doen.

Wat zijn jouw ambities binnen Azure?

Ik heb twee doelen gesteld en de eerste is dat ik een Most Valuable Professional wil worden. Dat is een erkenning voor mensen die actief zijn in de Microsoft Azure community. Daarmee kan ik meer ondernemerskansen creëren en ik verkrijg ook toegang tot exclusieve Microsoft resources wat natuurlijk zeer interessant is.

Daarnaast wil ik uiteindelijk ook graag coach worden en anderen helpen groeien als Azure professional. Op die manier breng ik mijn eigen kennis en vaardigheden ook weer tot een hoger niveau, want je leert concepten nog beter begrijpen als je de kennis aan andere overdraagt.

Geweldig, nou je kunt nu al aan de slag binnen ITGilde als Azure coach. Mogen leden jou benaderen wanneer zij zich in Azure gaan verdiepen?

Ja natuurlijk, altijd!

Wil je meer weten over Azure en de certificeringen?
Kom dan naar de ITGilde-Techtalk op 16 maart waarin Sjors Dignum, hoofd consultant bij Microsoft een introductie geeft met het Azure platform en het Azure leerpad.